Quiche s brokolicí
Tento quiche plný zeleniny si zamilují nejen vegetariáni. A vůbec mu neublíží, když k brokolici, cuketě a paprikám přidáte i zeleninové zbytky, co doma najdete.
- Čas přípravy30 minut
- 8 porce
Ingredience
Těsto:
- 18 dkg hladké mouky
- 10 dkg Hery
- 1 vejce
- 1 kávová lžička soli
- 1–2 polévkové lžíce vody
- hladká mouka na podsypání těsta a Hera na vymazání formy
Náplň:
- 2 mrkve
- 2–3 cibule
- 20–25 dkg brokolice
- 1 mladá cuketa
- 1 červenomasá kalifornská paprika
- sůl
- 1 dl smetany na vaření
- 20 dkg přírodního smetanového sýra
- 2 vejce
- 1 čajová lžička mletého pepře
- muškátový ořech na špičku nože
- 2 topinky
Postup přípravy
- V mouce rozdrobíme studený margarín. Poté přidáme vejce, vodu a sůl a vypracujeme těsto. Zabalíme do celofánu a zhruba hodinu necháme v lednici odležet.
- Zeleninu do náplně očistíme, brokolici (může být i mražená) rozebereme na malé růžičky, zbytek nakrájíme na středně velké kostky (1–1,5 cm). Mírně osolenou vodu přivedeme k varu a dáme do ní vařit mrkev. Po 2–3 minutách přidáme cibuli a brokolici, po dalších 2–3 minutách přidáme i cuketu a papriku (případně kapii). Povaříme celkem 2–3 minuty povaříme, poté scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Na lehce pomoučeném válu vyválíme těsto do kulatého tvaru, poté jím vyložíme Herou vytřenou dortovou formu s nízkým okrajem.
- Smetanu na vaření, smetanový sýr a vejce vyšleháme, mírně osolíme, opepříme, okořeníme trochou muškátového ořechu. Topinky nakrájíme na středně velké kostky, smísíme se zeleninou a rovnoměrně rozložíme na těsto. Přelijeme směsí se smetanovým sýrem.
- V předehřáté troubě pečeme na střední stupeň 180 °C (v horkovzdušné troubě 165 °C) asi 30 minut. Podáváme jako předkrm, může posloužit i jako lehké hlavní jídlo.
Tip: K zelenině můžeme přimíchat okapané olivy nebo kapary.