Skořicové jidášky s vlašskými ořechy
Sladší verze velikonočních jidášů, obohacená vlašskými ořechy a skořicovým cukrem.
- Čas přípravy20 minut
- 10 porce
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 200 ml mléka
- 100 g moučkového cukru
- 30 g droždí
- 300 g hladké mouky
- 100 g tuku rostlinného tuku Hera máslová příchuť + na vymazání
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- sůl
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 vejce na potření
- 1 sáček skořicového cukru
- 50 g rozinek
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy?
- Z části vlažného mléka, lžičky cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
- Tuk se zbylým cukrem a žloutky utřeme do pěny. Přidáme vzešlý kvásek, zbylou mouku i mléko, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
- Těsto znovu prohněteme a necháme dalších 20 minut na teplém místě kynout.
- Pak těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm. Vejce rozšleháme a těsto jím potřeme. Posypeme ho skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Stočíme do rolády, rozkrájíme na plátky silné asi 3 cm a rozložíme na vymaštěný plech.
- Necháme je ještě 15 minut kynout. Pak jidášky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem. Pečeme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 18 minut. Po upečení je necháme na kovové mřížce vychladnout.