use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Skořicové jidášky s vlašskými ořechy

Sladší verze velikonočních jidášů, obohacená vlašskými ořechy a skořicovým cukrem.
  • 1 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 10 porce
recipe image Skořicové jidášky s vlašskými ořechy

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 200 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g tuku rostlinného tuku Hera máslová příchuť + na vymazání
  • 2 žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • sůl
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 vejce na potření
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
      Postup přípravy?
      1. Z části vlažného mléka, lžičky cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
      2. Tuk se zbylým cukrem a žloutky utřeme do pěny. Přidáme vzešlý kvásek, zbylou mouku i mléko, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
      3. Těsto znovu prohněteme a necháme dalších 20 minut na teplém místě kynout.
      4. Pak těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm. Vejce rozšleháme a těsto jím potřeme. Posypeme ho skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Stočíme do rolády, rozkrájíme na plátky silné asi 3 cm a rozložíme na vymaštěný plech.
      5. Necháme je ještě 15 minut kynout. Pak jidášky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem. Pečeme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 18 minut. Po upečení je necháme na kovové mřížce vychladnout.