Fíkové lanýžky
Sušené ovoce k Vánocům patří, tak proč jej nezapracovat i do cukroví? Fíkové lanýžky jsou nepečené a mezi klasickým cukrovím rozhodně vyniknou.
- Čas přípravy45 minut
- 30 porce
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 150 g sušených fíků
- 50 g perníku na strouhání
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 20 g Hery
- 3 lžíce rumu
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- moučkový cukr na podsypání
- 200 g čokoládové polevy
Postup přípravy
- Fíky rozemelte na masovém strojku.
- Přidejte nastrouhaný perník, jemně umleté ořechy, cukr, Heru, rum, skořici, citronovou šťávu a vše zpracujte na nelepivou hmotu. Lžičkou z ní odkrajujte malé kousky a vytvarujte špalíčky. Aby se hmota při tvarování nelepila, podsypávájte ji moučkovým cukrem.
- Špalíčky položte na tácek posypaný moučkovým cukrem a dejte je do chladničky ztuhnout.
- Pak lanýžky namáčejte do rozehřáté čokoládové polevy a pokládejte na tácek vyložený pečicím papírem nebo alobalem.
- Posypejte nasekanými ořechy a nechte ztuhnout.