Makové minizáviny s višněmi
Višně a mák. Kdo objevil tuto kombinaci, má u nás bod, protože je zkrátka vynikající!
- Čas přípravy35 minut
- 12 porce
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 250 g hladké mouky
- 125 ml smetany
- 1 žloutek
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 bílek na potření
- hladká mouka na vysypání válu
- 300 g višní
- 200 g makové náplně v sáčku
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
- Mouku se špetkou soli prosijte na vál, přidejte žloutek, olej, smetanu a vše rukama dobře propracujte na hladké nelepivé těsto.
- Zabalte ho do fólie a nechte při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
- Makovou náplň dejte do misky, přilijte 100 ml vody, promíchejte a nechte 20 minut bobtnat.
- Čerstvé višně očistěte a opláchněte. Pokud jsou kompotované, nechte je okapat v cedníku.
- Vál poprášte moukou a těsto na něm rozválejte na tenký plát 50 × 40 cm, který podélně rozpůlte.
- Střed každého pruhu těsta potřete makovou náplní a na ni rozložte višně.
- Okraje těsta potřete rozšlehaným bílkem a stočte do závinu.
- Oba záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem a po celém povrchu je potřete zbylým bílkem.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 190 °C asi 30 minut.
- Po upečení nechte vychladnout na kovové mřížce, posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.