Malinový koláč s tvarohem
Lehký koláč s malinami je to pravé pro letní pohodu na sluníčku. Že nemáte maliny? Nevadí, tento recept si rozumí s prakticky jakýmkoliv ovocem.
Čas přípravy30 minut
12 porce

Ingredience
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 vejce
- 140 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 2 PL vanilkového pudinku
- 300 g nejlépe čerstvých malin
Na zdobení:
- 70 g hrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 200 ml smetany ke šlehání
- maliny
- lístky meduňky
Postup přípravy:
- Mouku prosejte s cukrem a kypřicím práškem na vál. Do středu vyklepněte vejce a přidejte na kousky nakrájenou Heru. Nejdříve propracujte vidličkou a následně rukama. Zpracujte hladké těsto, které nechte v chladu 30 minut odležet.
- Odležené těsto rozválejte na kulatý plát, kterým vyložte koláčovou formu o průměru 28 cm. Vytvořte zvýšené okraje. Těsto na dně propíchejte vidličkou, na povrch dejte pečicí papír, do kterého nasypte fazole či jiné luštěniny (jsou tam proto, aby se těsto při pečení nevzdouvalo). Korpus předpékejte v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.
- Tvaroh smíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, vejcem a pudinkovým práškem. Z horkého předpečeného korpusu odstraňte pečicí papír s fazolemi. Korpus potřete tvarohovou náplní. Na tu rozprostřete maliny a posypte ji drobenkou připravenou z hrubé mouky, cukru a Hery.
- Koláč dopékejte v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení ho nechte vychladnout ve formě. Dozdobte ušlehanou šlehačkou, malinami a lístky meduňky.
