Marcipánový chlebíček s brusinkami
Není chlebíček jako chlebíček. Ale i tento se hodí na jakoukoliv oslavu, protože je zatraceně dobrý.
Čas přípravy25 minut
16 porce

Ingredience
Chlebíček:
- 200 g měkké Hery
- 100 g měkkého marcipánu
- 150 g jemného cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 čajové lžičky kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
- 4 vejce
- špetka soli
- 125 g mouky
- 125 g kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 200 g sušených brusinek
- 1 čajová lžička mouky
- moučkový cukr na posypání
Sirup:
- šťáva z 1 pomeranče
- 2 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce rumu
Postup přípravy
- V míse utřete margarín do pěny. Nakrájejte marcipán na malé kousky a přidávejte ho postupně do mísy spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou, vejci a solí. Třete do pěny zhruba 7 minut.
- Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva a vmíchejte do těsta. Pak smíchejte jednu čajovou lžičku mouky s brusinkami a vmíchejte je do těsta.
- Těsto nalijte do vymazané formy na chlebíček o velikosti asi 29 cm.
- Pečte zhruba 90 minut v předehřáté troubě při 175 °C. Koláč zakryjte, aby příliš neztmavnul.
- Nechte na mírném ohni 4 minuty povařit pomerančovou šťávu s cukrem. Přidejte rum. Horký koláč potřete sirupem. Nechte ho vychladnout a zabalte ho do alobalu. Nechte alespoň den odpočinout.
- Posypte chlebíček moučkovým cukrem.
