Newyorský cheesecake
Klasický cheesecake bez příkras, ideální pro vaše první pokusy s tímto typem dortu.
- Čas přípravy20 minut
- 10 porce
Ingredience
Na korpus:
- 200 g sušenek, např. máslových
- 75 g rostlinného tuku Hera
Na náplň:
- 1 citron
- 30 g kukuřičné mouky (3 lžíce)
- 450 g jemného tvarohu nebo ricotty
- 200 g světle hnědého cukru
- 16 g vanilkového cukru (2 pytlíky)
- 5 vajec
- cukr moučka
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Najemno rozdrťte sušenky v mixéru nebo dejte sušenky do igelitového pytlíku a válečkem je rozdrťte na malé drobečky.
- Rozpusťte Heru ve velkém hrnci a pak do ní vmíchejte nadrcené sušenky.
- Do vymazané (nebo vyložené pečícím papírem) kulaté dortové formy rozprostřete korpusovou směs, kterou pořádně zamačkejte do formy zadní stranou lžíce.
- Pořádně horkou vodou omyjte citron a nastrouhejte z něj kůru do velké mísy. Vymačkejte citron a 2 lžíce šťávy přidejte ke kůře (zbytek šťávy nepoužijeme).
- Smíchejte kukuřičnou mouku s citronem a tvarohem a cukrem, použijte mixer nebo vařečku. Oddělte žloutky z jednoho vejce od bílku. Smíchejte žloutek s tvarohovou směsí. Postupně do směsi přidejte ostatní vejce a promíchejte.
- Nalijte tvarohovou směs na sušenkový korpus a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 50–60 minut, dokud není náplň kompaktní.
- Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte cheesecake vychladnout v troubě. Cheesecake zakryjte potravinovou folií a dejte na den nebo jen přes noc ztuhnout do lednice. Odstraňte okraj formy, posypte moučkovým cukrem a úzkým nožem cheesecake rozkrájejte na 8–10 kousků.
- Tip: Místo obyčejných sušenek můžete použít celozrnné, zázvorové nebo jinak ochucené sušenky.
Tip: Před servírováním posypte cheesecake směsí cukru a skořice nebo kakaa.