Převrácený jablečný koláč
Šťavnatá jablka, křupavé těsto na povrchu a kopeček zmrzliny navrch. Zní to dobře? Je to dobré. A pokud dáváte přednost jinému ovoci, nebojte se experimentovat. Např. s broskvemi je také vynikající.
Čas přípravy20 minut
6 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 150 g rostlinného tuku Hera (rovnou z lednice)
- 300 g hladké mouky
- 5 g kypřícího prášku (1/3 sáčku)
- 100 g cukr písek
- 3 žloutky
- 4 jablka (cca 750 g)
- 75 g cukru
- 25 g meruňkový džem nebo marmeláda (2 lžíce)
- 3 g skořice (1 lžička)
- 6 kopečků čokoládové nebo vanilkové zmrzliny
Postup přípravy:
- Připravte si jednotlivé ingredience a předehřejte troubu na 180 °C (elektrickou troubu). Rozkrájejte Heru na malé kousky. Prosejte mouku a kypřící prášek do velké mísy. Přidejte cukr, špetku soli, žloutky, kousky Hery a zpracujte vařečkou nebo mixérem (těsto se bude drobit).
- Část těsta (cca polovinu) odeberte lžící do mísy a zakryjte folií. Rukama zpracujte zbytek těsta v kompaktní hmotu, kterou zabalte do folie. Obě části těsta nechte v lednici odpočívat 30 minut.
- Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte jablka na malé kousky. Vložte do pánve a spolu s cukrem a marmeládou je promíchejte. Za stálého míchání vařte 1 minutu při vysoké teplotě, pak snižte teplotu na střední výkon a vařte dalších 5 minut. Přidejte skořici. Vyjměte jablka z pánve a nechte je vychladnout.
- Na připravený pečící plech vyložený pečícím papírem vložte těsto (kompaktní část) a prsty ho rozmačkejte do tvaru formy. Pečte 15 minut v předehřáté troubě.
- Lžící rozprostřete jablečnou náplň na upečený korpus. Povrch rovnoměrně posypte druhou, drobivou částí těsta. Koláč opět vraťte do trouby a pečte dalších 25–30 minut dozlatova. Upečený koláč nakrájejte (teplý nebo studený) na 6 kousků. Servírujte s kopečkem zmrzliny.
