Švestkový koláč s karamelem
Nenechte svou koláčovou formu zahálet a vyzkoušejte tento recept s lahodnými karamelizovanými švestičkami.
- Čas přípravy1 hodiny
- 8 porce
Ingredience
Na těsto:
- 15 dkg hladké mouky
- 10 dkg rostlinného tuku Hera
- 5 dkg moučkového cukru
- 1 žloutek
Na krém:
- 3 dl mléka
- 2 dl smetany
- 6 dkg cukru
- 1 balení vanilkového pudinku
- kůra z 1 pomeranče
- 1 špetka mleté skořice
Na dekoraci:
- 8–10 zralých, ale ne měkkých švestek
- 2–3 polévkové lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce rostlinného tuku Hera
- 1 lžička mleté skořice
- 0,5 dl vody
Postup přípravy
- Všechny ingredience na těsto s výjimkou žloutku, smíchejte v míse. Poté přidáme žloutek a hněteme směs do hladka.
- Na moukou poprášeném válu vyválejte těsto do velikosti vaší formy na koláč. Položte do formy a přebytečné okraje odřízněte. Dejte do lednice na 20 minut vychladnout. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova a nechte vychladnout.
- Na krém v kastrůlku přiveďte k varu mléko. V misce smíchejte ostatní suroviny. Pak přidejte tuto směs do horkého mléka a míchejte do zhoustnutí. Krém vylijte na koláč a nechte opět vychladnout.
- Omyjeme švestky a nakrájejte najemno. V kastrolu na mírném plameni nechte zkaramelizovat hnědý cukr, Heru a skořici. Do karamelu přidejte švestky a nechte zpěnit na středním plameni. Přidejte vodu. Jakmile karamelizovaná směs vychladne, poklaďte ji na koláč podle své fantazie.