Bábovka Babadýňa
Halloweenská dekorace a zároveň dezert. Vyzkoušejte naši Babadýňu!
Čas přípravy45 minut
24 porce

Ingredience
Na těsto:
- 2× 300 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 2× 300 g krystalového cukru
- 2× pár kapek vanilkového extraktu
- 2× 6 vajíček
- 2× 400 g polohrubé mouky
- 2× 50 g mletých lískových oříšků
- 2× 30 g kakaa
- 2× 1 balíček prášku do pečiva
- 2× 1 špetka soli
- 2× 150 ml mléka
- Na dozdobení:
Na ozdobení:
- 200 g marcipánové hmoty
- zelené potravinářské barvivo
- oranžové potravinářské barvivo
- 2–3 PL pomerančového džusu
- 200 g moučkového cukru
Postup přípravy
- Základem receptu jsou dvě bábovky. Nejlepší je péct bábovky postupně. Troubu předehřejte na 180 °C (160 °C horkovzdušnou). Následně nádobu vymažte Herou a vysypte moukou.
- Heru, cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte ručním mixérem a postupně přidávejte vejce. Do těsta přidejte mouku, mleté lískové oříšky, kakao, prášek do pečiva a špetku soli ve dvou dávkách. Postupně do těsta přilévejte i mléko. Těsto poté nalijte do připravené formy na bábovku a vložte do spodní části předehřáté trouby na cca 60 minut. Zda je bábovka hotová, zkontrolujte pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete do bábovky. Následně ji nechte vychladnout, dokud se neuvolní z formy, a poté ji dejte vychladit do lednice. Stejný postup platí i pro druhou bábovku.
- Obarvěte si marcipánovou hmotu nazeleno a vytvarujte silnou stopku dýně.
- Oběma bábovkám zarovnejte spodek tak, aby na sebe pasovaly. Poté z nich vytvořte „dýni“. Vzniklý otvor vyplňte kuchyňskou papírovou utěrkou tak, aby marcipánová stopka držela co nejlépe. K výrobě oranžové polevy rozmíchejte pomerančový džus s oranžovým potravinářským barvivem a moučkovým cukrem do krémové konzistence. Následně jím přelijte bábovku. Zaschlá poleva připevní stopku k bábovce a budete moci vytáhnout papírovou utěrku.
