Kynuté velikonoční věnce s vajíčky
Provoňte svůj domov čerstvým pečivem. Vyzkoušejte náš recept na velikonoční věnce, které jsou skvělé ke snídani i pro koledníky. Jejich příprava je božsky jednoduchá. Zvláště pokud vám s pečením pomohou malí pomocníci.
- Čas přípravy20 minut
- 6 porce
Ingredience
Seznam ingrediencí
- 300 ml polotučného mléka
- 100 g Hery Máslová příchuť
- 42 g čerstvého droždí nebo sušeného droždí
- špetka soli
- 2 vejce
- 100 g cukru moučky
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 1 vejce + 2 lžíce mléka na potření
- 6 barevných nebo přírodních vajíček na ozdobení
- barevné cukrové sypání
Postup přípravy
- Mléko spolu s Herou dejte do hrnce na plotnu a zahřívejte, dokud se Hera nerozpustí. Poté nechte vychladnout. Přidejte do mléka lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte v klidu stát, až se na povrchu začnou dělat bubliny.
- V míse kuchyňského robota smíchejte mouku se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce a mléko s kváskem. Umíchejte pevné, nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na šest stejných dílů a poté ještě každý díl napůl. Ze dvou připravených kousků těsta vyválejte dva dlouhé „hady“ o délce asi 35 cm. Propleťte je a spojte do věnce. Tento postup opakujte s každým dílem, takže vytvarujete celkem 6 věnců. Věnce dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte další hodinu kynout na plechu.
- Nakynuté věnce potřete vajíčkem rozšlehaným s mlékem. Připravená vajíčka potřete lehce olejem (aby se moc nepřilepila k těstu) a dejte do středu věnce. Těsto ozdobte barevným cukrovým sypáním. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20–25 minut. Po upečení stačí nechat věnce vychladnout a můžete se do nich s chutí pustit!