Jidášky
Krásné a krásně sladké, takové jsou tradiční velikonoční jidášky. Ničeho se nebojte a pusťte se do motání!
- Čas přípravy20 minut
- 24 porce
Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 70 g Hery máslové (nerozpuštěné, pokojové teploty)
- 2 žloutky
- 300 ml smetany na vaření
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 4g soli
- špetka strouhaného muškátového květu
- kůra ze 1/4 citronu
Na potření:
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce Hery máslové
Postup přípravy
- Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek. Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Hera máslová i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Hněťte aspoň 5–10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína.
- Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků nebo jiných tvarů. Klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.
- Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.
- Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabydou, zezlátnou a zpevní. Doporučujeme péct pouze jeden plech, nikoli dva najednou.
- Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj Heru máslovou nakrájenou na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby. Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela.