use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jidášky

Krásné a krásně sladké, takové jsou tradiční velikonoční jidášky. Ničeho se nebojte a pusťte se do motání!
  • 1 hodiny 55 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 24 porce
recipe image Jidášky

Ingredience

Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g Hery máslové (nerozpuštěné, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu
Na potření:
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce Hery máslové
      Postup přípravy
      1. Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek. Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Hera máslová i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Hněťte aspoň 5–10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína.
      2. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků nebo jiných tvarů. Klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.
      3. Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.
      4. Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabydou, zezlátnou a zpevní. Doporučujeme péct pouze jeden plech, nikoli dva najednou.
      5. Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj Heru máslovou nakrájenou na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby. Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela.

      https://www.youtube.com/watch?v=6jBxW2D1xio