Marcipánový dort
Zapojte fantazii a ozdobte tento dort plný marcipánu ručně vyrobenými ozdobami. A nemusí být jen velikonoční. Klidně si jej vychutnejte i na podzim s hravými marcipánovými dýněmi.
Čas pečení1 hodiny
1 porce

Ingredience
Na krém:
- 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 500 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 200 g marcipánu
Na piškotový korpus:
- 6 vajíček
- 1½ šálku (250 g) mouky
- 1½ šálku (250 g) cukru
- 1½ lžičky kypřícího prášku Dr. Oetker
- 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
Na polití korpusu:
- 2/3 šálku vody
- 3 lžíce cukru
- citronová šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce Amaretta
Navíc:
- meruňková marmeláda
- 20 g marcipánu na přípravu velikonoční dekorace (zvířátka a vajíčka)
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 170 ºC.
- Připravte si kulatou pečící formu (27 cm). Vymažte ji rostlinným tukem Hera máslová příchuť a vysypte moukou.
- Rozpusťte Heru máslová příchuť a nechte vychladnout.
- Vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
- Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru a jemně promíchejte. Vložte těsto do pečící formy a pečte 40 minut.
- Po upečení vychladlý korpus rozkrojte na dvě vrstvy.
- Horkou vodu smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Po vychladnutí přidejte alkohol.
- Polovinu mléka uvařte s marcipánem. Když se mléko začne vařit, přidejte zbytek mléka smíchaného s vanilkovým pudingem.
- Vařte puding podle návodu a pak ho nechte vychladnout pod pokličkou. V další míse utřete Heru. Postupně po lžících ji přidávejte do pudingu tak, aby vzniklý krém měl hladkou konzistenci.
- Položte si jedno patro korpusu na talíř (spodní stranou nahoru) a prokapejte ho polovinou připravené šťávy. Poté ho potřete marmeládou a polovinou krému. Nakonec ho překryjte druhou částí korpusu, který také pokapete zbylou částí šťávy.
- Dort ze shora a ze stran potřete krémem a dozdobte vyrobenou marcipánovou dekorací.
