Mini jablečné záviny
Jsou křupavé, vláčné a plné šťavnatých jablek. Řeč je o mini jablečných závinech, které si okamžitě zamilujete a zapomenete na kupované listové těsto.
- Čas přípravy40 minut
- 16 porce
Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladkých mouky
- 150 g Hery máslová příchuť
- špetka soli
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 150 ml plnotučného mlieka
- 30 g čerstvého droždí
- jablka, ořechy či hrušky
- třtinový cukr
- skořice
- strouhanka
Postup přípravy
- Mouku, Heru máslovou, špetku soli a cukr dejte míchat do kuchyňského robota, až vznikne pěkná drobenka. Mléko mírňe zahřejte, aby bylo lehce vlažné, a nadrobte do něj droždí. Přidejte žloutek (bílek dejte stranou) a rozmíchejte.
- Robota zapněte na nejnižší otáčky a pomaličku přilévejte mléko s droždím a žloutkem. Vznikne krásně hladké, tužší těsto. Pokud je moc suché, můžete přidat trochu mléka. Pokud naopak řídké, tak trochu mouky. Nechte míchat asi deset minut. Mísu přikryjte potravinářskou folií a na teplém místě nechejte kynout asi hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál. Zpracujte a rozdělte nejdříve na půl, potom každou polovinu na půl a dál a dál, až máte zhruba 10 až 16 kousků. Někdo má raději menší a více kousků, někdo větší.
- Každý kousek vyválejte na obdélník, lehce posypejte strouhankou, nastrouhanými jablky, trochou třtinového cukru a špetkou skořice. Zaviňte a přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným bílkem (co zbyl od žloutku do těsta) a nechte kynout další hodinu.
- Po vykynutí (opět by měly zdvojnásobit svůj objem) dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Plech dejte do trouby na střed a ihned snižte teplotu na 150 °C. Pečte 20 až 22 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Odolejte a nezobejte horké. Těsto by se mohlo srazit.