use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mini jablečné záviny

Jsou křupavé, vláčné a plné šťavnatých jablek. Řeč je o mini jablečných závinech, které si okamžitě zamilujete a zapomenete na kupované listové těsto.
  • 3 hodiny
  • Čas přípravy40 minut
  • 16 porce
recipe image Mini jablečné záviny

Ingredience

Na těsto:
  • 500 g hladkých mouky
  • 150 g Hery máslová příchuť
  • špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 30 g čerstvého droždí
  • jablka, ořechy či hrušky
  • třtinový cukr
  • skořice
  • strouhanka
      Postup přípravy
      1. Mouku, Heru máslovou, špetku soli a cukr dejte míchat do kuchyňského robota, až vznikne pěkná drobenka. Mléko mírňe zahřejte, aby bylo lehce vlažné, a nadrobte do něj droždí. Přidejte žloutek (bílek dejte stranou) a rozmíchejte.
      2. Robota zapněte na nejnižší otáčky a pomaličku přilévejte mléko s droždím a žloutkem. Vznikne krásně hladké, tužší těsto. Pokud je moc suché, můžete přidat trochu mléka. Pokud naopak řídké, tak trochu mouky. Nechte míchat asi deset minut. Mísu přikryjte potravinářskou folií a na teplém místě nechejte kynout asi hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
      3. Vykynuté těsto vyklopte na vál. Zpracujte a rozdělte nejdříve na půl, potom každou polovinu na půl a dál a dál, až máte zhruba 10 až 16 kousků. Někdo má raději menší a více kousků, někdo větší.
      4. Každý kousek vyválejte na obdélník, lehce posypejte strouhankou, nastrouhanými jablky, trochou třtinového cukru a špetkou skořice. Zaviňte a přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným bílkem (co zbyl od žloutku do těsta) a nechte kynout další hodinu.
      5. Po vykynutí (opět by měly zdvojnásobit svůj objem) dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Plech dejte do trouby na střed a ihned snižte teplotu na 150 °C. Pečte 20 až 22 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Odolejte a nezobejte horké. Těsto by se mohlo srazit.