Moravské koláče
Tyto klasické moravské koláče se doslova rozplývají na jazyku. Napečte je ke snídani nebo odpolední kávě.
Čas přípravy35 minut
30 porce

Ingredience
Na těsto:
- 30 g droždí
- 200 ml mléka
- 110 g krupicového cukru
- 400 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 100 g rostlinného tuku Hera
- vejce na potření
- 50 g rostlinného tuku Hera
Na náplň:
- 50 g krupicového cukru
- 70 g hrubé mouky
- 150 g švestkových povidel
- 1 PL slivovice
- špetka mleté skořice
- 300 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 PL vanilkového pudinku
- kůra z 1 citronu
Postup přípravy
- Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout. Zbylý cukr, prosátou hladkou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Potom ho zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout.
- Mezitím si připravíme náplně. Povidlovou náplň získáme smícháním povidel se slivovicí a špetkou mleté skořice. Smícháním tvarohu s cukrem, vanilkovým cukrem, vanilkovým pudinkem a nastrouhanou citronovou kůrou připravíme tvarohovou náplň.
- Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 30 dílků a každý naplníme lžící tvarohové náplně. Koláče zabalíme a utvoříme malé bochánky, které rozložíme na vymazaný plech dostatečně daleko od sebe. Necháme je 20 minut odpočinout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a do středu každého koláčku uděláme malý důlek, který naplníme povidly.
- Nakonec je posypeme drobenkou a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Koláče pečeme asi 15 minut. Po upečení je necháme na drátěné podložce vychladnout.
