use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Moravské koláče

Tyto klasické moravské koláče se doslova rozplývají na jazyku. Napečte je ke snídani nebo odpolední kávě.
  • 2 hodiny 10 minut
  • Čas přípravy35 minut
  • 30 porce
recipe image Moravské koláče

Ingredience

Na těsto:
  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 110 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g rostlinného tuku Hera
  • vejce na potření
  • 50 g rostlinného tuku Hera
Na náplň:
  • 50 g krupicového cukru
  • 70 g hrubé mouky
  • 150 g švestkových povidel
  • 1 PL slivovice
  • špetka mleté skořice
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 PL vanilkového pudinku
  • kůra z 1 citronu
      Postup přípravy
      1. Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout. Zbylý cukr, prosátou hladkou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Potom ho zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout.
      2. Mezitím si připravíme náplně. Povidlovou náplň získáme smícháním povidel se slivovicí a špetkou mleté skořice. Smícháním tvarohu s cukrem, vanilkovým cukrem, vanilkovým pudinkem a nastrouhanou citronovou kůrou připravíme tvarohovou náplň.
      3. Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 30 dílků a každý naplníme lžící tvarohové náplně. Koláče zabalíme a utvoříme malé bochánky, které rozložíme na vymazaný plech dostatečně daleko od sebe. Necháme je 20 minut odpočinout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a do středu každého koláčku uděláme malý důlek, který naplníme povidly.
      4. Nakonec je posypeme drobenkou a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Koláče pečeme asi 15 minut. Po upečení je necháme na drátěné podložce vychladnout.