Motýlci z kynutého těsta
Podívejte, už k vampire letííí…Kdo? Recept na kynuté motýly.
- Čas přípravy30 minut
- 4 porce
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 20 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- 120 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- sůl
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- nastrouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 2 žloutky
- 60 g Hery
- 1 vejce na potření
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do misky a utřete jej se lžící krupicového cukru.
- Přidejte 3 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky.
- Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
- Do zadělávací mísy prosejte zbylou mouku.
- Vmíchejte do ní zbylý krupicový cukr i cukr vanilkový, špetku soli, muškátový oříšek, citronovou kůru, žloutky a kvásek.
- Přilijte zbytek mléka a zchladlou rozpuštěnou Heru.
- Vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
- Vykynuté těsto rozpulte. Jednu polovinu nakrájejte na 5 stejných dílů.
- Čtyři díly těsta rozválejte na prameny dlouhé asi 50 cm.
- Každý pramen rozkrojte na tři díly a upleťte z nich copánek (z každého copánku vytvoříte jednu část křídla).
- Ze spletených copánků vytvarujte přímo na plechu, vyloženém pečicím papírem, křídla motýla.
- Z pátého dílu těsta odkrojte kousek na hlavičku a tykadla.
- Zbytek rozválejte na pramen, který rozkrojte na tři díly a upleťte z nich motýlovi tělíčko.
- Položte ho do středu mezi křídla.
- Nakonec k němu přitlačte kuličku z těsta jako hlavičku a tenká tykadla.
- Stejným způsobem připravíte i druhého motýla.
- Motýly nechte ještě asi 15 minut nakynout.
- Pak je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
- Po upečení je nechte vychladnout na kovové mřížce.