Mrkvový koláč
Nemůžete do dětí dostat zeleninu? Tak alespoň takhle. Mrkvový koláč je krásně vláčný a chutná snad všem.
- Čas přípravy20 minut
- 12 porce
Ingredience
Těsto:
- 200 g rostlinného tuku Hera
- 300 g najemno nastrouhané mrkve
- 4 vajíčka
- 125 g cukru
- 340 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- strouhanka na vysypání formy
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- šťáva z 1 citronu
Postup přípravy:
- Nastouhanou mrkev necháme odkapat v sítku. Pokud má hodně šťávy, ještě ji vymačkáme rukama. Heru rozpustíme v rendlíku a necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme vyjíčka s cukrem do tuhé pěny. Do této směsi pak vmíchejte nastrouhanou mrkev a moučnou směs (tu si připravíte smícháním mouky, prášku do pečiva, jedlé sody a špetky soli). Nakonec do těsta vmícháme rozpuštěnou Heru.
- Formu o průměru 26 cm vymažeme Herou a vysypeme strouhankou. Těsto vlejeme do formy a pečeme asi 45 minut při teplotě 180 °C.
- Polevu si připravíme jednoduše a to smícháním moučkového cukru s citronovou šťávou. Pokud by byla směs příliš tuhá, přidáme trošku vody. Jakmile koláč trošku prochladne, ozdobíme jej připravenou polevou.