Odpalovaná hnízda
Trochu náročnější, ale moc dobrý a vzhledově efektní dezert nejen pro koledníky – to jsou tato hnízda z odpalovaného a oplatkového těsta.
Čas přípravy1 hodiny
24 porce

Ingredience
Pálená hmota:
- 200 g vody
- 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- špetka soli
- špetka cukru
- 400 g hladkých mouky
- 10 vajec
Krém:
- 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g bílé čokolády
- 100 g kondenzovaného slazeného mlieka
Oplatkové těsto:
- 100 g bílků
- 100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 100 g hladkých mouky
- 100 g moučkového cukru
- 50 g kakaa
Odpalované těsto:
- Vodu s tukem Hera máslová příchuť, solí a cukrem přivedeme k varu, poté vmícháme mouku a provaříme, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku.
- Poté necháme lehce vychladnout a do ještě teplé hmoty postupně vmícháme celá vejce.
- Hmotu pomocí sáčku nastříkáme na vymazaný plech do tvaru větrníků a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C.
- Hotové vychladlé větrníčky rozkrojíme na polovinu a použijeme jako misku, na kterou nastříkáme krém dle chuti. Z jednoho větrníku tedy budeme mít dvě hnízda.
Krém:
- Vyšleháme rostlinný tuk Hera máslová příchuť společně s kondenzovaným slazeným mlékem.
- Poté všleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec vmícháme mleté vlašské ořechy.
- Nastříkaný krém poté ozdobíme oplatkovým hnízdem.
Oplatkové těsto:
- Všechny suroviny spojíme ruční metlou do hladké hmoty a pomocí sáčku nebo zoubkované karty utvoříme na plech pásy, ze kterých se pak vytvoří hnízdo. Pečeme na 200 °C.
- Za horka stočíme do velikosti připravených korpusů z odpalovaného těsta s krémem.
- Pruhy, které tvoří jednotlivá hnízda, je vždy před pečením dobré spojit na jednom konci do tvaru krátkého hřebenu s velmi dlouhými zuby. Stočíme tak vždy jedno kompletní hnízdo.
- Po upečení a vychlazení hnízda umístíme na korpusy z odpalovaného těsta s krémem a dozdobíme vajíčky z marcipánu.
