Špenátový závin se šunkou
Chutná svačina nebo pohoštění pro návštěvy. Záleží jen na tom, na jak velké kusy tento vynikající slaný závin nakrájíte.
- Čas přípravy35 minut
- 8 porce
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 250 g hladké mouky
- 120 g rostlinného tuku Hera
- 5 lžic studené vody
- sůl, bílý pepř
- 500 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 250 g ricotty nebo tvarohu
- 100 g šunky
- vejce na potření
- sezamové semínko na posypání
Postup přípravy:
- Heru nakrájejte na malé kousky a přidejte prosátou mouku, vodu, špetku soli a pepř.
- Vše zpracujte na hladké nelepivé těsto, které nechte v chladu asi 30 minut odležet.
- Na náplň spařte opláchnutý čerstvý špenát horkou vodou nebo nechte povolit mražený.
- Vymačkejte přebytečnou vodu, pokrájejte a spojte s ricottou.
- Přidejte utřený česnek a sůl.
- Těsto rozválejte na plát asi 30 x 40 cm nebo rozkrájejte na 6–8 menších obdélníků.
- Poklaďte šunkou, potřete náplní a sviňte.
- Přendejte na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem.
- Povrch několikrát propíchněte vidličkou, aby se při pečení nedělaly bubliny.
- Potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem.
- Pečte při 180 °C asi 30 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a pak krájíme.
- Malé rolky můžete podávat vcelku nebo zabalit na svačinu.