Tarte tatin
Klasický francouzský jablečný koláč, který je tak trochu vzhůru nohama. A zatraceně dobrý, samozřejmě.
- Čas přípravy25 minut
- 12 porce
Ingredience
Suroviny na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 140 g Hery máslová příchuť
- špetka soli
- 2 lžíce cukru krupice
- 2–3 lžíce ledové vody
Suroviny na náplň:
- 1200 g letních jablíček
- 200 g cukru krupice
- 150 g Hery máslová příchuť
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte těsto. Vychlazenou Heru smíchejte se zbylými surovinami. Ideální bude, když těsto propracujete v robotu, abyste ho příliš neohřáli. Až nebude těsto lepit, dejte ho do misky a nechejte hodinu vychladit v lednici.
- Mezitím si připravte jablka. Oloupejte je, odstraňte jadřince a nakrájejte na osminky. Dejte jablka je do mísy a posypejte asi 50 g cukru. Promíchejte.
- Troubu si předehřejte na 190 °C. Formu o průměru asi 23 až 25 cm si důkladně vymažte částí připravené Hery. Její dno posypejte dalšími 50 g cukru. Na cukr naskládejte proslazená jablka. Posypte zbylým cukrem.
- Vychlazené těsto rozválejte na průměr formy a přikryjte jím jablka ve formě. Těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte asi 50 minut. Ihned po upečení vyklopte na talíř.
- Podávejte teplé nebo studené. Výborným doplňkem ke koláči je vanilková zmrzlina a šlehačka.
Náš tip: Jablka můžete nakrájet i na drobné kostičky nebo tenké plátky a do formy dát je více vrstvách, které budete prosypávat cukrem. Vyzkoušejte, co vám bude nejvíce vyhovovat.