Jablečný koláč
Báječný koláč s křupavou ořechovou drobenkou na povrchu. A nezdráhejte se, se šlehačkou nebo se zmrzlinou chutná nejlíp.
- Čas přípravy20 minut
- 12 porce
Ingredience
Drobenka:
- 65 g hladké mouky
- 55 g hnědého cukru
- ¾ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 40 g studeného rostlinného tuku Hera Máslová, nakrájeného na malé kousky
- 50 g opražených a nahrubo nasekaných oříšků (můžete použít mandle, lískové oříšky, vlašské nebo pekanové ořechy)
Těsto:
- 130 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 55 g rostlinného tuku Hera Máslová
- 100 g krupicového cukru
- 1 velké vajíčko
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 80 ml mléka
- 2 velká pevná jablka (nám se osvědčil typ Granny Smith), oloupaná a nakrájená na tenké plátky
Postup přípravy:
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu nebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Máslovou a vysypejte troškou mouky.
- Připravte si drobenku. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a sůl. Studenou Heru máslovou rychle zpracujte s moučnou směsí do konzistence, která připomíná klasickou drobenku. Nakonec vmíchejte nasekané oříšky a dejte stranou.
- Na koláč smíchejte ve velké míse mouku, prášek do pečiva a sůl. V další míse, nebo přímo v nádobě elektrického mixéru vyšlehejte Heru máslovou dohladka. Přidejte krupicový cukr a šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkou směs.
- Do takto připravené směsi přidávejte moučnou směs (postupně ve třech dávkách) a stejně tak mléko (postupně ve dvou dávkách). Těsto nepřepracujte, ale ujistěte se, že v něm nezůstaly žádné hrudky. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte ho a poklaďte nakrájenými jablky. Nakonec celý koláč bohatě posypte připravenou drobenkou.
- Pečte přibližně 45–50 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta suchá.
- Upečený koláč vyndejte z trouby na chladící mřížku.
- Koláč můžete servírovat jak teplý, a to nejlépe se zmrzlinou, nebo studený.