Tiramisu
Připravili jsme pro vás recept na tento typický italský dezert v trochu netradičním pojetí – namísto cukrářských piškotů jsme použili poctivý pečený piškot.
- Čas přípravy40 minut
- 8 porce
Ingredience
Těsto:
- 3 sklenice cukru
- 1 sklenice mouky
- 6 vajec
- 1/5 kostky rostlinného tuku Hera
Krém:
- 8 žloutků
- 1 šálek moučkového cukru
- 500 g mascarpone
- 1/5 sklenice likéru amaretto
- 2 sklenice 36% smetany na šlehání
- 1 lžíce želatiny
- 1 lžíce kakaa
Káva:
- 1 sklenice cukru
- 1 sklenice vody
- 3 lžíce instantní kávy
Postup přípravy
- Oddělte žloutky od bílků. Bílky rozšlehejte do tuhé pěny. Pak pomalu míchejte a přidávejte nejprve žloutky a potom mouku. Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru a jemně promíchejte polévkovou lžící.
- Připravte si velký plech, na který dejte pečící papír. Těsto rovnoměrně rozetřete a pečte při teplotě 180 ° C asi 10 minut.
- Připravte kávový nálev. Smíchejte půl sklenice vody s kávou a cukrem. Polijte upečený dort nálevem.
- Změřte dort a nakrájejte jej na čtyři stejné obdélníky.
- Vaječné žloutky míchejte s cukrem, dokud nedostanete nadýchanou směs. Namočte želatinu v 1/3 sklenice se studenou vodou. Po naboptnaní ohřívejte, dokud se nerozpustí. Smíchejte žloutek s mascarpone, likérem, šlehačkou a nakonec s rozpuštěnou želatinou.
- Dejte syrovou směs mezi obdélníky. Ozdobte vrch a strany koláče směsí a posypte kakaem.