Postup přípravy
Recept na 7 mini dortíků (nebo menší plech jako řezy):
- 3 žloutky
- 70 g cukru (krystal)
- 40 g rozehřáté a vychladlé Hery
- 30 – 40 g kakaa (dle chuti a tmavosti korpusu)
- 50 ml mléka
- 100 g polohrubé mouky + 10 hladké mouky
- 8 g prášku do pečiva
- 3 ušlehané bílky
Postup přípravy
Vše přidávejte postupně tak, jak je v receptu. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a bílky přidejte lehce až na konec. Na plech položte pečící papír. Máte-li jako já ráfky na mini dortíky, využijte je. Nemáte-li, přeneste těsto rovnoměrně na plech. Není potřeba mít korpus nějak příliš vysoký. Prioritou této sladkosti je především tvaroh, smetana a čokoláda. Korpus je jen takový doplněk. Pečte na 170°C. Upečení zkuste opět vpichem špejle. Nízký korpus je opravdu upečený za chvilku. Po upečení nechte vychladnout.
Recept na tvarohové mousse
1 – 2 plnotučné tvarohy (500 g)
150 ml smetany (nejlépe 40%)
100 g cukru moučka
150 g Hera máslová
Heru utřete s cukrem a přidejte postupně tvaroh. Smetanu vyšlehejte do pevné hmoty a přidávejte zlehka na závěr. Jakmile se všechny ingredience propojí v jemnou hmotu, naplňte jimi ráfky. Děláte-li řezy, tak potřete po celém vychladlém korpusu. Snažte se uhladit. Zbyde-li vám mousse, naplňte s ním například malé misky. Chutná jak vylepšený pacholík.
Čokoládový závěr
100 g smetany (zbývající množství, které vám zbylo v kelímku při přípravě tvarohového mousse)
1 lžička cukru krystal nebo krupice
60 g 70 % čokolády
Smetanu s cukrem přiveďte do bodu varu a odstavte. Občas promíchejte a po 2 minutách přidejte čokoládu. Promíchávejte, dokud se úplně nerozpustí. Chvilku nechte vychladnout (tak 3 minutky). Následně nalijte na tvaroh. Použijete-li ráfky, dbejte na to, aby nebylo čokolády moc. Maximum 3 mm. Vypadá to lépe.
Na závěr nechte vychladit. Minimálně 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Záleží na vaší chladničce.
Druhý den vysuňte spodem z ráfků. Obřezávání nožem je také možností, ale mě se pak vzhled mini dortíků moc nelíbil. Takže se nebojte prstem jemně vysunout a tam, kde jste prstem zatlačili, dejte nějakou ozdobu. Jestliže máte vše na jednom plechu, namočte nůž a nakrájejte na řezy. Každý další řez musíte nůž omýt. Jinak by se vám čokoláda a tvaroh lepily a nebyl by vzhled tak skvělý.
Danu z blogu Marzicake navštivte zde.