use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Dýně by se mohla klidně stát synonymem podzimu. Není jen neodmyslitelným společníkem v době Hallowenu, ale i kulinářským pokladem.

Dýni můžete skladovat ve vhodných podmínkách celou zimu a mít tak vždy po ruce zásobu na saláty, polévky, kaše, nebo právě skvělé dezerty.

Na trhu ale i v obchodě můžete narazit na spoustu jejích druhů. Vybírejte ji hlavně podle vůně, která by měla být příjemně sladká.
Muškátová dýně je krásně jemná. Hokkaido má naopak plnou chuť a nemusí se loupat – její slupka po upečení krásně změkne. Máslová dýně sice vyžaduje loupání, za to se odvděčí nejsladší chutí.

Třešničkou na dortu jsou pak už jen zdravotní benefity dýně!

  • je jedním z nejvýznamnějších zdrojů betakarotenu, který je významným antioxidantem
  • obsahuje vysoké množství vitamínu C, který nejenže podporuje imunitní systém, ale podporuje i tvorbu kolagenu, který je nezbytný například pro udržení krásné pokožky a kvalitních vlasů
  • je skvělým zdrojem vlákniny
  • dýňová semínka mají vysoký obsah bílkovin a rostlinných mastných kyselin, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, chrání před artritidou, podporují zdravou kůži a zlepšují funkci mozku 
  • dužina a semínka jsou bohatá na hořčík, který je nezbytný pro zdravé kosti a zuby
  • a to nejlepší nakonec. Dýně obsahuje L tryptofan, chemickou sloučeninu, která vyvolává pocit pohody

Inspirujte se našimi recepty a užijte si kouzelný oranžový podzim!

Všechny recepty najdete zde.