Chřestový koláč
Chřest nejen skvěle chutná, ale je také velmi zdravý. Obsahuje řadu vitamínů, vápník a také železo. Pozvěte ho do své kuchyně a připravte netradiční slaný koláč, se kterým rozhodně zabodujete!
Čas přípravy30 minut
8 porce

Ingredience
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 100 g Hery
- 1 vejce
Náplň
- 300 g zeleného chřestu
- 300 ml smetany ke šlehání
- 3 jarní cibulky
- 2 vejce
- 200 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta. Smíchejte si mouku se solí, přidejte nakrájenou Heru a nakonec vejce. Pokuste se vytvořit jednotné a nelepivé těsto. Až budete mít hotovo, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici cca hodinu odpočinout.
- Nyní přišel čas na vyválení těsta. K tomu použijte pečicí papír, který lehce poprašte moukou. Těsto vyválejte na velikost plechu a myslete na to, aby mělo cca 0,5 cm na výšku. Až budete mít těsto vyválené, přeneste ho opatrně na vymazaný plech a zatlačte ho do krajů. Těsto propíchejte vidličkou a dejte ho na 10 minut odpočinout do lednice.
- Než si těsto odpočine, připravíte náplň. Na pánvi osmahněte dozlatova jarní cibulku nakrájenou na kolečka. Až bude cibulka tak akorát, nechte ji vychladnout. V misce smíchejte vajíčka, smetanu, špetku soli a pepře, nastrouhaný sýr a vše dobře promíchejte.
- Odpočaté těsto vyndejte z lednice a pečte ho na 190 °C cca 25 minut, dokud nebude jeho povrch zlatavý. Poté plech vyndejte, rozprostřete na něj osmaženou cibulku, na ni nalijte smetanovou směs a nahoru vyskládejte omytý chřest. Šup s koláčem zpět do trouby a péct dalších 25 minut. Pak už nezbývá, než dodat – dobrou chuť!
