Harlekýn
Zda pochází z Francie nebo Itálie, o tom se stále vedou poměrně rozsáhlé diskuze. U nás v Čechách ale není potřeba dort Harlekýn až tolik představovat. Patřil mezi pár sladkostí, které na rozdíl od jiných pamatujeme ještě ze svého dětství.
- Čas přípravy1 hodiny
- 12 porce
Ingredience
Na těsto:
- 5 žloutků
- 150 g krystalového cukru
- 35 g holandského kakaa
- 2 PL rozpuštěného a vychladlého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 100 ml vody (příp. mléka)
- 200 g polohrubé mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- ušlehané bílky se špetkou soli
Na pařížskou šlehačku:
- 300 ml 33% smetany
- 20 g krystalového cukru
- 20 g kakaa
- 30 g hořké 70% čokolády
Postup přípravy
- Vše přidávejte a vyšlehávejte postupně dle pořadí výše. Pozor na vmíchávání kakaa. Nesmí se vytvořit hrudky. Pěkně rozmíchejte, než přidáte vodu (nebo mléko).
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu nevymazávejte. Pouze na dno dejte pečicí papír. Zda je těsto upečené, zkuste špejlí. Zůstane-li suchá a nemáte-li na ní nalepené těsto, piškot je hotový. Nechte vychladnout. Pak ořízněte nožem kolem formy a vyklopte. Teprve vychladlý korpus můžete proříznout.
- Dle starých kuchařských knih by se Harlekýn správně neměl rozkrajovat, ale v tomto receptu to děláme. Záleží na tom, jak je korpus vysoký. Když je nízký, tak ho pouze zarovnejte a rovnou po vychladnutí potírejte a zdobte. Je-li vyšší, tak jej rozdělte na dvě patra a mezi nimi promažte pařížskou šlehačkou.
Recept na pařížskou šlehačku:
- Pařížskou šlehačku si připravte den předem. 300 ml smetany, 20 g krystalového cukru a 20 g kakaa pečlivě rozmícháte a přivedete k varu. Po projití varem stáhněte ze sporáku, přidejte 30 g hořké čokolády a za stálého míchání nechte rozpustit. Kakao i čokoládu přidejte podle toho, co máte rádi. Může být i méně kakaa. Krém však nebude tak tmavý. Za občasného míchání nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložte do lednice a nechte vychladit do druhého dne.
- Druhý den vyšlehejte nejprve zbylou bílou vychlazenou smetanu a následně pařížskou. Dort promažte a celý pokryjte tmavou vyšlehanou šlehačkou a následně ozdobte jak bílou, tak tmavou. Na Harlekýn nepatří ovoce, takže jej ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo jinou čokoládovou ozdobou.