use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Harlekýn

Zda pochází z Francie nebo Itálie, o tom se stále vedou poměrně rozsáhlé diskuze. U nás v Čechách ale není potřeba dort Harlekýn až tolik představovat. Patřil mezi pár sladkostí, které na rozdíl od jiných pamatujeme ještě ze svého dětství.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 12 porce
recipe image Harlekýn

Ingredience

Na těsto:
  • 5 žloutků
  • 150 g krystalového cukru
  • 35 g holandského kakaa
  • 2 PL rozpuštěného a vychladlého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 ml vody (příp. mléka)
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ušlehané bílky se špetkou soli
Na pařížskou šlehačku:
  • 300 ml 33% smetany
  • 20 g krystalového cukru
  • 20 g kakaa
  • 30 g hořké 70% čokolády
      Postup přípravy
      1. Vše přidávejte a vyšlehávejte postupně dle pořadí výše. Pozor na vmíchávání kakaa. Nesmí se vytvořit hrudky. Pěkně rozmíchejte, než přidáte vodu (nebo mléko).
      2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu nevymazávejte. Pouze na dno dejte pečicí papír. Zda je těsto upečené, zkuste špejlí. Zůstane-li suchá a nemáte-li na ní nalepené těsto, piškot je hotový. Nechte vychladnout. Pak ořízněte nožem kolem formy a vyklopte. Teprve vychladlý korpus můžete proříznout.
      3. Dle starých kuchařských knih by se Harlekýn správně neměl rozkrajovat, ale v tomto receptu to děláme. Záleží na tom, jak je korpus vysoký. Když je nízký, tak ho pouze zarovnejte a rovnou po vychladnutí potírejte a zdobte. Je-li vyšší, tak jej rozdělte na dvě patra a mezi nimi promažte pařížskou šlehačkou.
      Recept na pařížskou šlehačku:
      1. Pařížskou šlehačku si připravte den předem. 300 ml smetany, 20 g krystalového cukru a 20 g kakaa pečlivě rozmícháte a přivedete k varu. Po projití varem stáhněte ze sporáku, přidejte 30 g hořké čokolády a za stálého míchání nechte rozpustit. Kakao i čokoládu přidejte podle toho, co máte rádi. Může být i méně kakaa. Krém však nebude tak tmavý. Za občasného míchání nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložte do lednice a nechte vychladit do druhého dne.
      2. Druhý den vyšlehejte nejprve zbylou bílou vychlazenou smetanu a následně pařížskou. Dort promažte a celý pokryjte tmavou vyšlehanou šlehačkou a následně ozdobte jak bílou, tak tmavou. Na Harlekýn nepatří ovoce, takže jej ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo jinou čokoládovou ozdobou.