Hruškový koláč s dvěma druhy ořechů
Vynikající mřížkový koláč s hruškami a oříšky. Chutná sice podzimně, ale občas člověk neodolá a běží do obchodu pro hrušky i kdykoliv jindy.
- Čas přípravy30 minut
- 12 porce
Ingredience
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 200 g Hery máslové
- 60 ml vody
Na náplň:
- 8 hrušek
- 2 citróny
- 55 g medu
- 2 lžíce krémového likéru
- 1 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 vanilkový lusk
- 55 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
- 55 g lískových ořechů nasekaných nahrubo
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 žloutek
- zakysaná smetana na servírování
- rozinky dle chuti
Postup přípravy:
- Z mouky, cukru a dobře vychlazené Hery máslové připravte drobenku. Postupně přidávejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte do koule a dejte chladit.
- Do hrnce dejte na měsíčky nakrájené a očištěné hrušky, šťávu z citrónů, cukr, krémový likér, skořici, zázvor, semínka z vanilkového lusku a 125 ml vody. Přiveďte k varu a vařte, dokud ovoce nezměkne. Poté nechte ovoce vychladnout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte jednu čtvrtinu a dejte zpátky do lednice. Zbytek těsta vyválejte a vyložte jím dno i boky formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10–15 minut. Poté přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte dozlatova cca 20 minut.
- Ořechy smíchejte s třtinovým cukrem a lžící hladké mouky. Na dno upečeného koláče rozprostřete ořechovou směs a na ní dejte hruškovou. Kdo má rád, může přidat i rozinky.
- Rozválejte zbylou čtvrtinu těsta do výšky 5 mm a nakrájejte z něj 8 proužků (můžete i více, záleží na vás jakou chcete mít mřížku). Z proužků vytvořte na těstě mřížku. Potřete vejcem a pečte 20–25 minut.
TIP: Koláč servírujte ze teplá se zakysanou smetanou.