Jablečný dort s hrozinkami
Dort plný jablek, rozinek a mandlí se hodí snad pro všechny příležitosti. A strouhaná drobenka nahoře je taak křupavá...
- Čas přípravy30 minut
- 12 porce
Ingredience
Křehké těsto:
- 2 a 3 sklenice mouky
- 1 a 1/5 kostky Hera
- 3 sklenice cukru
- 1 vejce
Jablečná hmota:
- 1,5 kg jablek
- 1,5 sklenice cukru
- 5 lžiček skořice
- 3 lžíce rozinek
- 1 sklenice mandlí nebo mandlových plátků
Drobenka:
- 1 sklenice cukru
- 1 kostka Hera
- 1 sklenice polohrubé mouky
Postup přípravy
- Utřete tuk Hera na nadýchanou hmotu, přidejte jedno vejce a mouku. Všechno promíchejte. Koláč přeneste na stůl a rychle jej propracujte. Zabalte těsto do fólie a nechte 30 minut v ledničce.
- Na pánev nasypte cukr. Až mírně zhnědne, přilijte 1/3 vody. Poté přidejte do vzniklého karamelu oloupaná jablka, nakrájená na větší kousky, a nechte opéct. Nakonec přidejte skořici, rozinky a mandle. Vše promíchejte.
- Na dno a strany velké koláčové formy naneste vychlazené těsto. Jeho část na dně propíchejte vidličkou. Jablečnou hmotu nechte vychladnout a dejte ji do formy vyložené těstem.
- Z mouky, cukru a tuku Hera zpracujte drobenku a nechte ji v mrazáku ztvrdnout. Ztvrdlou krustu nastrouhejte přímo na jablečný koláč. Dejte do předehřáté trouby a pečte cca 40 minut při 180 °C.