Velikonoční jidášky
Jidášky nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Namáčené v medu jsou prostě skvělé.
Čas přípravy25 minut
12 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 150 ml mléka
- 40 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- 300 g hladké mouky
- 100 g rostlinného tuku Hera
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 50 g hrubé mouky
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce rozinek
- 1 vejce na potření
Postup přípravy:
- Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
- Změklou Heru se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosátou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru. Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Pak těsto znovu prohněteme a necháme ještě 20 minut na teplém místě kynout.
- Těsto nakrájíme na kousky a rozválíme je na dlouhé tenké válečky, které stáčíme podle vlastní fantazie. Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut na teplém místě kynout.
- Vejce rozšleháme a jidášky jím potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout. Hotové jidáše můžeme potírat medem.
