use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Koláč mnoha chutí

Pokud se doma nikdy nemůžete shodnout, jaké koláče upečete, upečte tento. Díky rozdělení na mřížku můžete každý čtvereček naplnit něčím jiným, a tak si každý přijde na své.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 20 porce
recipe image Koláč mnoha chutí

Ingredience

Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g rostlinného tuku Hera
  • 2 žloutky
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
Na drobenku:
  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 80 g rostlinného tuku Hera
Na náplň:
  • tvaroh, povidla, mák, ovoce, džem, pečená jablka, ořechy, sušené hrušky,...
  • 1 vejce na potření
      Postup přípravy
      1. Ve vlažném mléce rozmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky. Rozdrobte do něj droždí a nechte stát asi deset minut na teplém místě. Až budou na povrchu bubliny, kvásek je připravený. Heru si rozpusťte v malém hrnci na plotně.
      2. Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, vyklepněte do ní dva žloutky a přidejte zbylý cukr a špetku soli. Vlijte mléko s kváskem a rozpuštěnou mírně vychlazenou Herou. Nasaďte na robota hnětací nástavec a umíchejte hladké, nelepivé těsto. Těsto nechejte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě. Zatímco těsto kyne, připravte si náplně a drobenku.
      3. Náplně si zvolte podle sebe. Výborný je tvaroh s cukrem, maková náplň, povidla, mleté sušené hrušky, ořechy, marmeláda. Cokoliv máte doma po ruce a máte rádi. Na drobenku smíchejte cukr, mouku a Heru. Míchejte tak dlouho, až bude směs sypká a drobivá.
      4. Z vykynutého těsta oddělte 300 g. Zbytek těsta vyválejte na pomoučeném válu. Plát těsta dejte na plech vyložený pečicím papírem a ještě menším válečkem rozválejte až do krajů. Z odděleného těsta uválejte tenké válečky, kterými rozdělíte těsto na plechu na jednotlivé čtverečky. Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem.
      5. Do jednotlivých čtverečků dejte připravené náplně. Posypte drobenkou. Nechte ještě 15 minut kynout a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 minut.