Koláč mnoha chutí
Pokud se doma nikdy nemůžete shodnout, jaké koláče upečete, upečte tento. Díky rozdělení na mřížku můžete každý čtvereček naplnit něčím jiným, a tak si každý přijde na své.
Čas přípravy40 minut
20 porce

Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g krystalového cukru
- 100 g rostlinného tuku Hera
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 200 ml plnotučného mléka
- špetka soli
Na drobenku:
- 100 g hrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 80 g rostlinného tuku Hera
Na náplň:
- tvaroh, povidla, mák, ovoce, džem, pečená jablka, ořechy, sušené hrušky,...
- 1 vejce na potření
Postup přípravy
- Ve vlažném mléce rozmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky. Rozdrobte do něj droždí a nechte stát asi deset minut na teplém místě. Až budou na povrchu bubliny, kvásek je připravený. Heru si rozpusťte v malém hrnci na plotně.
- Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, vyklepněte do ní dva žloutky a přidejte zbylý cukr a špetku soli. Vlijte mléko s kváskem a rozpuštěnou mírně vychlazenou Herou. Nasaďte na robota hnětací nástavec a umíchejte hladké, nelepivé těsto. Těsto nechejte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě. Zatímco těsto kyne, připravte si náplně a drobenku.
- Náplně si zvolte podle sebe. Výborný je tvaroh s cukrem, maková náplň, povidla, mleté sušené hrušky, ořechy, marmeláda. Cokoliv máte doma po ruce a máte rádi. Na drobenku smíchejte cukr, mouku a Heru. Míchejte tak dlouho, až bude směs sypká a drobivá.
- Z vykynutého těsta oddělte 300 g. Zbytek těsta vyválejte na pomoučeném válu. Plát těsta dejte na plech vyložený pečicím papírem a ještě menším válečkem rozválejte až do krajů. Z odděleného těsta uválejte tenké válečky, kterými rozdělíte těsto na plechu na jednotlivé čtverečky. Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem.
- Do jednotlivých čtverečků dejte připravené náplně. Posypte drobenkou. Nechte ještě 15 minut kynout a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 minut.
