Kolednice
Znáte kolednice? Tuto staročeskou dobrotu si lidé dříve vychutnávali o Vánocích. Jedná se o kynuté buchty plněné mákem a obalované v javorovém sirupu s rumem a perníkem. Škoda, že vám nemůžeme ukázat, jak krásně voní.
Čas přípravy50 minut
15 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera
- 250 ml mléka
- hladká mouka na vál
- Hera na vymaštění pekáčku
Nádivka
- 150 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- na špičku nože drceného badyánu
- 200 g mletého máku
- 120 g rozinek naložených v rumu
- 100 g strouhaného perníku + trochu na zahuštění
- 200 ml javorového sirupu
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy
- Mouku prosijeme do zadělávací mísy a promícháme s cukrem, špetkou soli a sušeným droždím. Přidáme žloutky, rozpuštěnou Heru a vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto a v teple ho necháme vykynout.
- Mléko svaříme s cukrem a badyánem. Vmícháme mletý mák a rozinky. Nádivku krátce povaříme, zahustíme strouhaným perníkem a odstavíme.
- Vykynuté těsto rozválíme na plát a rozdělíme na čtverečky o velikosti asi 5×5 cm. Na každý kousek naneseme trochu náplně a zabalíme ho do buchtičky. Buchtičky rozložíme do vymaštěného pekáče a v troubě při 180 °C pečeme asi 30 minut.
- Mezitím rozředíme javorový sirup rumem a nastrouháme perník.
- Ještě teplé buchtičky namočíme do sirupu a obalíme je v perníku. Na kovové mřížce je necháme vychladnout.
