Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
K Velikonocům neodmyslitelně patří kynuté pečivo. Vyzkoušejte tematické zajíčky, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. Jejich příprava není náročná a může se do ní zapojit celá rodina!
Čas přípravy25 minut
8 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 400 g polohrubé pšeničné mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 250 ml vlažné vody
- 50 g rozpuštěné Hery Máslová příchuť
- 1 vejce
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce cukru moučky
- 1 lžička soli
- 1 vejce na potření před pečením
- trocha sezamových semínek na ozdobení ocásku
Postup přípravy:
- Heru rozpusťte v hrnci. Všechny suroviny (včetně rozpuštěné Hery) dejte do mísy robota a umíchejte nelepivé těsto. To pak nechte hodinu kynout. Poté těsto propracujte a rozdělte na osm stejných dílů.
- Z každého dílu uválejte dlouhý váleček, ze kterého odkrojte kousek na ocásek. Konce válečků vyválejte do špičky – to budou zaječí uši. Z válečku upleťte tvar zajíčka. Z malého kousku na ocásek vyrobte miniaturní uzlík, který vsaďte do dírky na zaječím ocásku. Uši můžete mírně zploštit.
- Naskládejte zajíčky na plech vyložený pečicím papírem a nechte je půl hodiny kynout pod utěrkou. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a ocásek posypejte bílými sezamovými semínky.
- Velikonoční zajíčky pečte v troubě rozehřáté na 180 °C 20 až 25 minut dozlatova.
