Mazurek s ořechy
Znáte Mazurek? Tento velikonoční koláč pochází z Polska, je jednoduchý a když si dáte záležet se zdobením, bude opravdu k sežrání.
- Čas přípravy30 minut
- 12 porce
Ingredience
Těsto:
- 1/2 sklenice cukru (125 g)
- 1 sklenice mouky (170 g)
- 1,5 sklenice mletých ořechů (180 g)
- 1 kostka rostlinného tuku Hera
- 1 vejce
- 1 lžíce kysané smetany
Poleva:
- 3/5 Hery (150 g)
- 3/4 sklenice moučkového cukru (150 g)
- 3/4 sklenice mlieka v prášku (75 g)
- 2 lžíce vody
- mandle a kandované třešně ke zdobení
Postup přípravy:
- Dejte tuk Hera, mleté ořechy, cukr, jedno vejce a kysanou smetanu do mísy. Vše promíchejte pomocí mixéru.
- Těsto dejte na pomoučený stůl a rychle jej propracujte. Zabalte jej do fólie a nechte 30 minut v ledničce.
- Vychlazené těsto mírně vyválejte a položte do obdélníkové formy (o velikosti dna 22x27 cm). Těsto propíchejte vidličkou a pečte cca 20 minut při 180 °C.
- Připravte si pomádu. Rozpusťte v kastrolku tuk Hera, přidejte cukr, vodu a mléko v prášku. Míchejte, dokud se přísady nespojí a pomáda nebude hustá a hladká.
- Na upečený koláč dejte teplou pomádu a rozetřete ji rovnoměrně na celý povrch. Nechte na chvilku vše zpevnit.
- Mazurek ozdobte podle vlastní chuti ořechy a sušeným a kandovaným ovocem.