use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mazurek s ořechy

Znáte Mazurek? Tento velikonoční koláč pochází z Polska, je jednoduchý a když si dáte záležet se zdobením, bude opravdu k sežrání.
  • 1 hodiny 10 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Mazurek s ořechy

Ingredience

Těsto:
  • 1/2 sklenice cukru (125 g)
  • 1 sklenice mouky (170 g)
  • 1,5 sklenice mletých ořechů (180 g)
  • 1 kostka rostlinného tuku Hera
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kysané smetany
Poleva:
  • 3/5 Hery (150 g)
  • 3/4 sklenice moučkového cukru (150 g)
  • 3/4 sklenice mlieka v prášku (75 g)
  • 2 lžíce vody
  • mandle a kandované třešně ke zdobení
      Postup přípravy:
      1. Dejte tuk Hera, mleté ořechy, cukr, jedno vejce a kysanou smetanu do mísy. Vše promíchejte pomocí mixéru.
      2. Těsto dejte na pomoučený stůl a rychle jej propracujte. Zabalte jej do fólie a nechte 30 minut v ledničce.
      3. Vychlazené těsto mírně vyválejte a položte do obdélníkové formy (o velikosti dna 22x27 cm). Těsto propíchejte vidličkou a pečte cca 20 minut při 180 °C.
      4. Připravte si pomádu. Rozpusťte v kastrolku tuk Hera, přidejte cukr, vodu a mléko v prášku. Míchejte, dokud se přísady nespojí a pomáda nebude hustá a hladká.
      5. Na upečený koláč dejte teplou pomádu a rozetřete ji rovnoměrně na celý povrch. Nechte na chvilku vše zpevnit.
      6. Mazurek ozdobte podle vlastní chuti ořechy a sušeným a kandovaným ovocem.