Medový dort plněný krémem
Už teď je nám jasné, že tento dort nebude jen narozeninovou záležitostí. Vaše rodina ho totiž bude vyžadovat mnohem častěji.
- Čas přípravy40 minut
- 4 porce
Ingredience
Medový piškot
- 500 g mouky
- 60 g Hery
- 100 g kysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 100 g medu
- 10 g prášku do pečiva
- 10 g jedlé sody
Krém
- 1 sáček (40 g) vanilkového pudinku
- 3 žloutky
- 100 g cukru
- 1 sáček (10 g) vanilkového cukru
- 600 ml mléka
- 250 g Hery
- 150 g moučkového cukru
Na potření piškotu
- 20 ml mléka
- 1,5 polévkové lžíce rumu
Zdobení
- lentilky nebo jiná barevná dekorace, najemno nastrouhaný zbylý piškot
- Nejprve si připravte těsto: ve vodní lázni svařte Heru, vejce, cukr a med, dokud směs nezhoustne. Nechte trochu vychladnout a přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou. Přidejte kysanou smetanu a vypracujte těsto. Přikryjte a nechte 30 minut při pokojové teplotě.
- Rozdělte na 5 stejných dílů a každý vyválejte na kolo o průměru 23 cm a tloušťce 2 mm.
- Položte každé kolo na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte vidličkou.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–10 minut, dokud těsto nezezlátne.
- Krém připravíte tak, že smícháte žloutky s ⅓ mléka a pudinkovým práškem.
- Zbývající mléko svařte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte žloutkovou směs a za stálého míchání přiveďte k varu a nechte zhoustnout. Do horkého krému přidejte Heru a důkladně promíchejte.
- Nechte zcela vychladnout.
- Vyšlehejte zbývající Heru, přidejte k němu vychladlý vanilkový krém a našlehejte do pěny.
- Upečená piškotová kola potřete mlékem s rumem a vanilkovým krémem. Pokryjte další vrstvou piškotu potřeného mlékem s rumem a pokračujte obdobně. Pokud vám nějaký krém zbude, potřete s ním také boky dortu.
- Nechte chladit v lednici nejméně 4–5 hodin.
- Pocukrujte a ozdobte lentilkami nebo jinou dekorací podle chuti.