use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Medový dort plněný krémem

Už teď je nám jasné, že tento dort nebude jen narozeninovou záležitostí. Vaše rodina ho totiž bude vyžadovat mnohem častěji.
  • 5 hodiny
  • Čas přípravy40 minut
  • 4 porce
recipe image Medový dort plněný krémem

Ingredience

Medový piškot
  • 500 g mouky
  • 60 g Hery
  • 100 g kysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g medu
  • 10 g prášku do pečiva
  • 10 g jedlé sody
Krém
  • 1 sáček (40 g) vanilkového pudinku
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 1 sáček (10 g) vanilkového cukru
  • 600 ml mléka
  • 250 g Hery
  • 150 g moučkového cukru
Na potření piškotu
  • 20 ml mléka
  • 1,5 polévkové lžíce rumu
Zdobení
  • lentilky nebo jiná barevná dekorace, najemno nastrouhaný zbylý piškot
      1. Nejprve si připravte těsto: ve vodní lázni svařte Heru, vejce, cukr a med, dokud směs nezhoustne. Nechte trochu vychladnout a přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou. Přidejte kysanou smetanu a vypracujte těsto. Přikryjte a nechte 30 minut při pokojové teplotě.
      2. Rozdělte na 5 stejných dílů a každý vyválejte na kolo o průměru 23 cm a tloušťce 2 mm.
      3. Položte každé kolo na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte vidličkou.
      4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–10 minut, dokud těsto nezezlátne.
      5. Krém připravíte tak, že smícháte žloutky s ⅓ mléka a pudinkovým práškem.
      6. Zbývající mléko svařte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte žloutkovou směs a za stálého míchání přiveďte k varu a nechte zhoustnout. Do horkého krému přidejte Heru a důkladně promíchejte.
      7. Nechte zcela vychladnout.
      8. Vyšlehejte zbývající Heru, přidejte k němu vychladlý vanilkový krém a našlehejte do pěny.
      9. Upečená piškotová kola potřete mlékem s rumem a vanilkovým krémem. Pokryjte další vrstvou piškotu potřeného mlékem s rumem a pokračujte obdobně. Pokud vám nějaký krém zbude, potřete s ním také boky dortu.
      10. Nechte chladit v lednici nejméně 4–5 hodin.
      11. Pocukrujte a ozdobte lentilkami nebo jinou dekorací podle chuti.