Perníčky
Co si vybavíte, když se řekne Vánoce? My rozhodně vůni perníčků.
Čas přípravy30 minut
20 porce

Ingredience
Na těsto:
- 100 g Hery
- 200 g medu
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- domácí perníkové koření (namelte: skořici, citronovou kůru, hřebíček, anýz, nové koření)
- kupované perníkové koření
- kakao (podle toho, jak chcete perníčky tmavé)
- 2 lžičky jedlé sody
- 650 g hladké mouky
- 1 vejce na potření
Na polevu:
- 1 bílek
- 170 g moučkového cukru
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
- Prvně si v kastrůlku rozehřejte med. Než ho budete přidávat k ostatním surovinám musí trochu vychladnout.
- Mouku promíchejte s jedlou sodou.
- Heru, med, moučkový cukr, vejce, obě perníkové koření a kakao smíchejte a následně přidejte moučnou směs. Těsto zpracujte v robotu a dopracujte na vále, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici do druhého dne.
- Rozválené těsto vykrajujte do tvarů dle vlastní fantazie. Vykrojené tvary pečte na 160 °C, cca 10 minut. Hned jak perníčky vyndáte z trouby, potřete je rozšlehaným vejcem.
