Špenátové lívance
Ať už sháníte inspiraci na slanou snídani, večeři nebo třeba rychlou svačinku, špenátové lívance si rozhodně poznamenejte. Jsou zdravé, rychle hotové a opravdu moc dobré. Navíc můžete obměňovat jejich složení a přidávat do nich své oblíbené suroviny. Kulinářské fantazii se meze nekladou!
- Čas přípravy25 minut
- 4 porce
Ingredience
Těsto
- 50 g Hery máslové (rozpuštěné)
- 150 g pohankové mouky
- 150 g špaldové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 80 g čerstvého špenátu
- 200 ml mléka
- 2 až 3 jablka bez slupky a jadřince
- 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
- kůra z jednoho bio citronu
- 1 lžíce vašich oblíbených semínek (chia, lněné, sezamové)
- 2 vejce
- 1 lžička mleté vanilky
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
K servírování
- med
- čerstvé ovoce
- bílý jogurt
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouky, prášek do pečiva a směs prosejete. V mixéru si připravte směs mléka, Hery máslové, žloutků, špenátu, jemně nastrouhané citrónové kůry, vanilky, skořice, semínek a medu (javorového sirupu). Vše rozmixujte najemno.
- Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a vyždímejte z nich co nejvíce šťávy. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. V míse krátce promíchejte tekutou a moučnou směs. Do vzniklého těsta vmíchejte nastrouhaná jablka a na závěr sníh z bílků. Rozehřejte pánev na středně silný výkon a lívanečky smažte z obou stran dozlatova.
- Špenátové lívance můžete podávat buď teplé, nebo je vzít s sebou na výlet a sníst je studené. Je to jen na vás.