Valentýnské vafle
Už víme, čím překvapíte svou drahou polovičku na Valentýna – romantickou snídání v podobě vaflí s ovocem.
- Čas přípravy20 minut
- 4 porce
Ingredience
Na těsto:
- 260 g hladké mouky
- 1 a 1 lžičky (5 g) sušeného droždí
- 1 lžičky (1 g) jedlé sody
- 1 lžičky (2g) soli
- 3 lžíce (40 g) krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 420 ml mléka
- 115 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 1 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- jahody, maliny, borůvky
- šlehačka
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Na těsto v míse smíchejte mouku, droždí, sodu, sůl a cukr. V další velké míse prošlehejte vajíčka, mléko, rozpouštěnou Heru máslovou a vanilkový extrakt. Do moučné směsi postupně přidávejte vaječnou směs a jemně prošlehejte do hladké směsi. Mísu překryjte potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice (těsto vydrží v lednici 2–3 dny).
- Ráno už jen nahřejte vaflovač, podle typu přístroje případně lehce vymažte olejem a na každou vafli použijte asi 1 hrnku těsta, stěrkou jemně uhlaďte povrch. Přiklopte těsto vaflovače a pečte asi 5–7 minut, nebo dokud nejsou vafle zlatavé a křupavé.
- Vafle zdobte ovocem a šlehačkou podle vlastní fantazie. Nakonec poprašte moučkovým cukrem. Skvěle chutnají také s javorovým sirupem nebo medem.
Tip: pokud chcete vafle bez laktózy, jednoduše vyměňte mléko za nějakou rostlinnou variantu a Heru máslovou příchuť nahraďte Herou bez laktózy.