use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Cheesecake s borůvkovou omáčkou

Klasický pečený cheesecake, který díky borůvkové omáčce povýšíte na 10/10 bodů.
  • 6 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 12 porce
recipe image Cheesecake s borůvkovou omáčkou

Ingredience

Na korpus:
  • 200 g hladké mouky
  • 125 g studené Hery máslové
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
Na krém:
  • 500 g krémového sýru pokojové teploty
  • 155 g krupicového cukru
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 ks vajec
  • 125 ml smetany
Na ovocný rozvar:
  • 250 g borůvek
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce vody
      Postup přípravy
      1. Nejprve si připravte těsto na korpus. Mouku dejte do mísy se špetkou soli a přidejte studenou Heru máslovou nakrájené na kostky – jakmile se obalí moukou, rychle ji zpracujte rukama. Ke konci přidejte cukr a promíchejte. Uprostřed drobenkové směsi udělejte důlek, do něj dejte žloutek a vodu a za pomoci nože nebo prstů zapracujte do směsi. Rukama těsto propracujte a vytvořte kouli. Zabalte jí do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
      2. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte těsto do kruhu o síle 2 až 3 cm, počítejte s pár centimetry na okraj. Plát vložte do formy vymazané Herou máslovou a jemně zatlačte do drážek, pak odřízněte přebytečné okraje. Dno propíchejte vidličkou a nechte 20 až 30 minut chladit v ledničce.
      3. Troubu rozehřejte na 200 °C. Na korpus položte pečicí papír a na něj nasypte fazole. Fazole použijte, aby vám koláč nevyběhl. Formu položte na plech a pečte ve střední části trouby asi 12 minut, dokud nezezlátne.
      4. Mezitím si připravte náplň. Vyšlehejte smetanový sýr, cukr a citronovou kůru. Přidejte citronovou šťávu a mouku. Za stálého šlehání přidávejte postupně vejce (jedno po druhém) a smetanu. Vyšlehejte až do hladkého krému.
      5. Náplň nalijte do předpečeného korpusu a koláč dopékejte na 160 °C přibližně 30 až 40 minut. Vypněte a nechte v troubě 2 hodiny, nebo dokud úplně nevychladne, zabráníte tak vzniku prasklin. Koláč nechte přes noc v lednici ztuhnout.
      6. Borůvky, vodu a cukr dejte do kastrůlku a svařte. Pokud vám bude připadat vody málo, klidně trochu přilejte. Hotovým rozvarem přelijte jednotlivé porce.

      https://www.youtube.com/watch?v=nScngP83O1k