Cheesecake s borůvkovou omáčkou
Klasický pečený cheesecake, který díky borůvkové omáčce povýšíte na 10/10 bodů.
Čas přípravy40 minut
12 porce

Ingredience
Na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 125 g studené Hery máslové
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce studené vody
- špetka soli
- vanilkový extrakt
Na krém:
- 500 g krémového sýru pokojové teploty
- 155 g krupicového cukru
- 2 lžičky citrónové kůry
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 ks vajec
- 125 ml smetany
Na ovocný rozvar:
- 250 g borůvek
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce vody
Postup přípravy
- Nejprve si připravte těsto na korpus. Mouku dejte do mísy se špetkou soli a přidejte studenou Heru máslovou nakrájené na kostky – jakmile se obalí moukou, rychle ji zpracujte rukama. Ke konci přidejte cukr a promíchejte. Uprostřed drobenkové směsi udělejte důlek, do něj dejte žloutek a vodu a za pomoci nože nebo prstů zapracujte do směsi. Rukama těsto propracujte a vytvořte kouli. Zabalte jí do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
- Na lehce pomoučněné ploše vyválejte těsto do kruhu o síle 2 až 3 cm, počítejte s pár centimetry na okraj. Plát vložte do formy vymazané Herou máslovou a jemně zatlačte do drážek, pak odřízněte přebytečné okraje. Dno propíchejte vidličkou a nechte 20 až 30 minut chladit v ledničce.
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Na korpus položte pečicí papír a na něj nasypte fazole. Fazole použijte, aby vám koláč nevyběhl. Formu položte na plech a pečte ve střední části trouby asi 12 minut, dokud nezezlátne.
- Mezitím si připravte náplň. Vyšlehejte smetanový sýr, cukr a citronovou kůru. Přidejte citronovou šťávu a mouku. Za stálého šlehání přidávejte postupně vejce (jedno po druhém) a smetanu. Vyšlehejte až do hladkého krému.
- Náplň nalijte do předpečeného korpusu a koláč dopékejte na 160 °C přibližně 30 až 40 minut. Vypněte a nechte v troubě 2 hodiny, nebo dokud úplně nevychladne, zabráníte tak vzniku prasklin. Koláč nechte přes noc v lednici ztuhnout.
- Borůvky, vodu a cukr dejte do kastrůlku a svařte. Pokud vám bude připadat vody málo, klidně trochu přilejte. Hotovým rozvarem přelijte jednotlivé porce.
