Zapečené hrušky s Gorgonzolou
Sýr a ovoce jsou prostě k sobě. I když v koláči je tato kombinace možná trochu nevšední. Vyzkoušejte tento recept na hrušky s gorgonzolou a goudou a uvidíte, co na to vaše chuťové pohárky.
Čas přípravy20 minut
8 porce

Ingredience
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g Hery máslové
- 1 žloutek
- cca 25–50 ml studené vody
- 1 lžička soli
Na náplň:
- 3 vejce
- 200 g smetany na vaření
- 150 g gouda
- 4 menší hrušky
- 250 g gorgonzoly
- jeden stroužek česneku
- hrst vlašských ořechů
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy
- Těsto si připravte pár hodin dopředu a nechte odpočívat v ledničce.
- Všechny suroviny na těsto, krom vody, vypracovávejte rukou na pracovní desce. Prvně přidejte třetinu vody a vyzkoušejte, zda bude množství stačit. Pokud ne, přidejte více vody. Těsto musí být nelepivé, vláčné a měkké.
- Hrušky podélně rozkrojte a odstraňte jadřince.
- Těsto rozválejte a dejte do zapékací formy s vyšším okrajem. Rozmíchané vejce a smetanu s nastrouhaným goudou. Poté přidejte nastrouhanou gorgonzolu, vlašské ořechy, namačkaný česnek, sůl a pepř. Do formy rozmístěte hrušky a zalijte směsí.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 40 minut.
