use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Celozrnné snídaňové rohlíky

Pokud se vyhýbáte bílému pečivu, vyzkoušejte tyto celozrnné rohlíky. Jsou voňavé, dobré a hlavně nutričně hodnotné. Čerstvé a křupavé je stačí jen potřít trochou másla nebo smetanového sýru. Mmm...
  • 3 hodiny 20 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 10 porce
recipe image Celozrnné snídaňové rohlíky

Ingredience

Na namočení:
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 150 ml vřelé vody
Kvásek:
  • 120 ml vlažné vody
  • 150 g pšeničné chlebové mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička medu
Na dokončení:
  • 150 ml vlažné vody
  • 30 g lněného semínka
  • 2 lžíce ropuštěné Hery máslová příchuť
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky chlebového koření nebo mletého kmínu
  • zhruba 400 g celozrnné pšeničné mouky
      Postup přípravy:
      1. Celozrnnou špaldovou mouku promíchejte s ovesnými vločkami a zalijte vřelou vodou. Nechejte stranou, aby vločky a mouka nasály vodu.
      2. Pusťte se do výroby kvásku. Smíchejte všechny suroviny a promíchanou směs nechejte kynout hodinu v míse. Po hodině přidejte zbytek surovin, špaldovou mouku s vločkami a vymíchejte hladké krásné těsto. Ideálně v robotu nebo domácí pekárně. Nechejte kynout další hodinu, klidně i maličko déle.
      3. Těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 10 stejných hromádek. Ty nechejte dalších 15 minut kynout. Z hromádek vyválejte válečkem tenké ovály, které srolujte do tvaru rohlíku. Maličko tlačte, aby se těsto pěkně spojilo. Pozor, aby těsto nebylo až moc pomoučené, protože potom nebude lepit a rohlíky se rozevřou. Klidně můžete vytvarovati dalamánky nebo bulky.
      4. Do rohlíků nařízněte několik zářezů a posypejte hrubou solí. Nechejte opět kynout, asi půl až tři čtvrtě hodiny. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C, asi 20 minut.