Martinské rohlíčky s ořechovou náplní
Tyhle rohlíčky mají jednu zásadní vadu – musí se nechat kynout! A tak si na tu skvělou chuť člověk zkrátka nějaký čas počká. Ale až se dočká, stojí to za to.
Čas přípravy35 minut
12 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 bílek
- 20 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 250 g Hery
- 25 g droždí
- špetka soli
- žloutek na potření
- 100 g lískových oříšků
- 150 ml vody
- 20 g sušeného mléka
- 50 g krupicového cukru
- 50 g nastrouhaných piškotů
Postup přípravy:
- Droždí smícháme s cukrem, vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Mouku prosijeme se špetkou soli, smícháme s vejcem, kváskem a rozpuštěnou vlažnou Herou a vypracujeme v tužší těsto. Necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
- Vodu smícháme se sušeným mlékem a cukrem a přivedeme k varu. Přidáme oříšky, povaříme asi 2 minuty, necháme vychladnout a zamícháme nastrouhané piškoty.
- Těsto rozdělíme na čtyři díly a každý rozválíme na kulatý plát o průměru 30 cm. Necháme na vále přikryté utěrkou.
- Rozválené pláty rozkrájíme na 8 dílků a na kraj každého dílku dáme lžíci náplně. Pak stočíme do rohlíčků a hotové rozložíme na plech. Potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme v chladu 15 minut odležet.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
