Šátečky z kynutého těsta plněné jablky
To je panečku snídaně! Šťavnaté šátečky z kynutého těsta, po kterých se jen zapráší.
Čas přípravy40 minut
12 porce

Ingredience
Na těsto:
- 100 g Hery máslové
- 500 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 20 g droždí
- 250 ml mléka
- 1 ČL soli
- - 100 g cukru krupice
- 1 vejce na potření
Na náplň:
- 6 jablek
- 2 lžíce vody
- ½ lžičky skořice
- 1 plátek Hery máslové
- třtinový cukr dle chuti
- 1 vanilkový cukr
- mleté ořechy, rozinky dle chuti
Postup přípravy:
- Z droždí, lžičky cukru a části vlažného mléka si připravte kvásek. Heru máslovou rozpusťte. Do mísy dejte mouku promíchanou se solí, žloutky, kvásek a vlažné mléko. Suroviny částečně promíchejte, a nakonec přidejte vlažnou rozpuštěnou Heru máslovou a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout, během doby kynutí alespoň dvakrát propracujte.
- Jablka oloupejte a nastrouhejte, do větší pánve dejte jablka a přidejte přibližně 2 lžíce vody, oslaďte třtinovým a vanilkovým cukrem, přidejte skořici a plátek Hery máslové. Jablka duste do měkka do vyvaření veškeré tekutiny (asi 20 minut). Podle chuti přidejte ořechy a rozinky.
- Po vykynutí těsto rozválejte na plát silný asi 5 mm a rozkrájejte na čtverce 8 × 8 cm. Naplňte jablkovou náplní a přeložte, aby vznikla kapsa. Okraje kapsy můžete ještě pomačkat vidličkou. Opatrně přeneste na plech a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 20 minut dozlatova.
