Slaná briošková růže se šunkou, sýrem a vejcem
Květina, kterou ocení nejen ženy. Briošková růže je skvělým pohoštěním pro návštěvy, nebo příjemným "zobáním" kdykoliv během dne.
Čas přípravy30 minut
4 porce

Ingredience
- 10 g krupicového cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 500 g mouky
- 1 čajová lžička soli
- 80 g rozpuštěné Hery
- 1 žloutek (M)
- 1 vejce (S) na rozšlehání
Náplň
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 100 g šunky
- 50 g nastrouhaného sýra
- 1 svazek pažitky
- 2 čajové lžičky hořčice
- ½ čajové lžičky soli (podle slanosti šunky)
- ½ čajové lžičky mletého pepře
- 4 polévkové lžíce kysané smetany
- Smíchejte kvasnice s 50 ml vlažného mléka a trochou krupicového cukru. Nechte několik minut vzejít.
- Ve středně velké míse smíchejte prosátou mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek a nalijte do něj 250 ml mléka, rozpuštěnou Heru, žloutek a vzešlý kvásek.
- Hněťte, až bude těsto pěkně promíchané a začne se odlepovat od stěn.
- Na lehce pomoučeném povrchu hněťte dalších 10–15 minut. Zakryjte a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem, asi 45–50 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte šunku a vejce na malé kousky, nasekejte pažitku a nastrouhejte sýr. Smíchejte všechny suroviny v míse.
- Těsto rozválejte na tloušťku 1–2 mm a vykrojte z něj kolečka o průměru 6 cm. Doprostřed dejte čajovou lžičku náplně, přehněte napůl a přitlačte okraje k sobě. Znovu přeložte napůl a přitlačte jenom na spodním okraji. Tak vytvoříte „okvětní plátky růže“.
- Vymažte 28 cm koláčovou formu Herou a pokládejte do ní „okvětní plátky“ od okraje směrem do středu formy.
- Lehce potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 15–20 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Znovu potřete vejcem a pečte asi 35 minut, dokud těsto nezezlátne.
