use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Svatomartinské rohlíčky

Každý je dělá trochu jinak, ale výsledek vždy stojí za to. Vyzkoušejte svatomartinské rohlíčky podle nás:
  • 55 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 30 porce
recipe image Svatomartinské rohlíčky

Ingredience

Na těsto:
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g Hery máslové
  • 4 žloutky
  • 150 ml smetany (30%)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • moučkový cukr na obalení
Na ořechovou náplň:
  • 175 g mletých ořechů
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 bílky
      Postup přípravy:
      1. Mouku dejte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájenou Heru máslovou, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli. Ručně nebo v robotu vypracujte nelepivé těsto. Těsto nechte odpočinout v lednici alespoň půl hodiny. V další míse smíchejte ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem a bílky. Měla by vám vzniknout tužší nelepivá hmota.
      2. Těsto rozdělte na 5 stejných dílů. Každý díl vytvarujte do koule a poté rozválejte na tloušťku 3 mm do kruhu. Nožem vykrojte 6 stejných trojúhelníků.
      3. Ořechovou náplň dejte na široký okraj trojúhelníku a trojúhelník srolujte od náplně ke špičce. Okraje rohlíčku stiskněte, aby se těsto spojilo a ohněte do tvaru půl měsíce.
      4. Na plech si dejte pečicí papír a na něj rozprostřete rohlíčky. Rohlíčky pomažte rozšlehaným vajíčkem.
      5. Pečte na 180 °C cca 15 minut, ať mají rohlíčky zlatavou barvu. Hotové rohlíčky obalte v moučkovém cukru.