Svatomartinské rohlíčky
Každý je dělá trochu jinak, ale výsledek vždy stojí za to. Vyzkoušejte svatomartinské rohlíčky podle nás:
Čas přípravy40 minut
30 porce

Ingredience
Na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 250 g Hery máslové
- 4 žloutky
- 150 ml smetany (30%)
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- vejce na potření
- moučkový cukr na obalení
Na ořechovou náplň:
- 175 g mletých ořechů
- 125 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 bílky
Postup přípravy:
- Mouku dejte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájenou Heru máslovou, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli. Ručně nebo v robotu vypracujte nelepivé těsto. Těsto nechte odpočinout v lednici alespoň půl hodiny. V další míse smíchejte ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem a bílky. Měla by vám vzniknout tužší nelepivá hmota.
- Těsto rozdělte na 5 stejných dílů. Každý díl vytvarujte do koule a poté rozválejte na tloušťku 3 mm do kruhu. Nožem vykrojte 6 stejných trojúhelníků.
- Ořechovou náplň dejte na široký okraj trojúhelníku a trojúhelník srolujte od náplně ke špičce. Okraje rohlíčku stiskněte, aby se těsto spojilo a ohněte do tvaru půl měsíce.
- Na plech si dejte pečicí papír a na něj rozprostřete rohlíčky. Rohlíčky pomažte rozšlehaným vajíčkem.
- Pečte na 180 °C cca 15 minut, ať mají rohlíčky zlatavou barvu. Hotové rohlíčky obalte v moučkovém cukru.
